Røros Tweed jubilerer!

–Vi er stolte over å videreføre det vi er lidenskapelig opptatt av og som vi har holdt på med i 80 år: Å skape gode kvalitetsprodukter i norsk ull, sier Hilde Kvivik Kavli, markeds- og kommunikasjonssjef.

Pressebillede: Røros Tweed.

I år fyller Røros Tweed 80 år! Bedriften ligger vakkert til 600 m.o.h. i Røros som er med på Unescos Verdensarvliste. Hilde Kvivik Kavli er stolt av bedriften hun jobber for med de lange tradisjonene.

–Vår historie og kunnskap strekker seg langt tilbake, og i møte med ny teknologi og en økende etterspørsel etter norske kvalitetsprodukter er vi i stadig utvikling. Det er spennende! Forteller Hilde Kvivik Kavli.

Røros Tweed er opptatt av design, og designere. Det kommer til uttrykk i lanseringene.

Designduoen Anderssen & Voll er blant Norges mest prisbelønte designerne. «Fri» pledd- serie er designet av Anderssen & Voll. Pressefoto: Røros Tweed..

–I år fortsetter vi vår satsning på samarbeid med dyktige norske kunstnere og produktdesignere. Det er viktig for oss å vise frem de designtalentene vi har i Norge, og vi jobber derfor med både nye og veletablerte talenter. I januar lanserte vi kolleksjonen «Fri» skapt av designduoen Anderssen & Voll. Kolleksjonen består av fire vakre pledd ved navn Harvest, Summer Red, Late Fall og By the fire. Pleddene er inspirert av de tradisjonelle løperne som man finner variasjoner av rundt om i nesten hver eneste hytte i Norge.

Anderssen & Voll består av Torbjørn Anderssen og Espen Voll, de er blant Norges mest meritterte formgivere og er designerne bak det internasjonalt anerkjente designkontoret Norway Says. Angående «Fri» serien uttaler Torbjørn Anderssen:

–Navnet «Fri» henspiller på fritid - det å slappe av og slippe tak i krav, kjas og mas.

Hvordan er det å jobbe med norsk ull på Røros?

Røros Tweed er 100% norsk ull, 100% norsk produksjon.

–Vi synes det er ekstra gøy å jobbe med Røros Tweed fordi det er så kort vei mellom ide og produkt på denne typen tekstiler. I tillegg er det en veldig sjelden styrke at Røros Tweed har alle prosesser rundt det å lage pledd og puter vertikalt integrert i samme selskap - da kan man jobbe på så mange ulike nivåer som designer - fra fiber til etterbehandling. Vi liker å jobbe med pledd fordi de er like mye prydgjenstander som nytteprodukter - og det gir en helt spesiell glede i arbeidet! Påpeker Anderssen.

I tillegg til serien «Fri» lanserte Røros Tweed «Picnic» puten tidligere i år, også tegnet av Anderssen & Voll.

–«Picnic» er en pute i et litt større format enn putene vi har hatt i kolleksjonen vår til nå. De nye putene måler 60x60cm og kommer i 5 ulike farger, forklarer Hilde.

–Da vi jobbet med å overføre tekstur fra «Picnic» på en pute, fant vi ut at den grove teksturen krevde et større format. Den fete «leppen» som rammer inn puten er en detalj vi har lånt fra større møbler som sofaer og lenestoler, uttaler designduoen.

I dag har Røros-Tweed reorganisert sin produksjon for å møte utfordringene i den moderne tekstilindustrien. Fabrikkens produksjon er konsentrert om pledd av høy kvalitet i 100 % ren ny ull med design inspirert av den estetiske og kulturelle arven på Røros og den fascinerende høyfjellsnaturen. Pressefoto: Røros Tweed..

Hvilke andre designere har dere så langt samarbeidet med?
–Designere vi har jobbet med tidligere inkluderer Inga Sempé, Runa Klock (som akkurat vant Jacob prisen), Kristine Five Melvær, Snøhetta, Karen Staver, Sara Wright Polmar og Ingunn Birkeland. Det er viktig for oss å hele tiden utfordre oss selv, og de produktene vi lager. Det er derfor viktig for oss å hele tiden skape nye samarbeid, som utfordrer oss, men som er bygget på lidenskap for tekstilfaget, håndverk og bruk av norske materialer.

Hilde røpet at de jobber med flere spennende designsamarbeid denne våren, og at hun gleder seg til å presentere enda flere nyheter i august 2020. 

Hvordan forholder Røros Tweed seg til bærekraft?
–Bærekraft for oss har flere aspekter. For det første produserer vi kun produkter i 100% norsk ull.  Det vil si, det er kort vei fra råmateriale til ferdig produkt. I Norge har vi jo lange tradisjoner med å avle sau med tanke på ull, og håndtere denne som en verdifull ressurs. I 2015 ble den norske ulla som vi benytter tildelt Svanemerket. Bakgrunnen er at ulla oppfyller de strenge kravene til det offisielle miljømerket i Norden: Svanemerket. Til grunn for dette ligger god dyrevelferd, lavt energiforbruk, riktig ressursutnyttelse og lite bruk av kjemikalier. Ifølge EPEA (Enviromental Protection Encouragement Agency) overgår produksjon av norsk ull vanlig bærekraftstenkning hva gjelder å minimalisere miljøbelastningene gjennom hele produktets livsløp.

Om Røros Tweed

Peder Hiort, som var direktør ved Røros Kobberverk på 1700-tallet, testamenterte hele sin formue til de fattige på Røros. Hiorts testamente er blitt karakterisert som en av de klokeste donasjoner i Norden. Der står det bl.a.: «... at Arbeidsomhed derved befordres, og de som agter der at nyde noget, skal samme med Arbeide fortiene ...»

Ifølge testamentet, skulle det kjøpes inn ull og lin til utdeling blant de fattige. Av dette skulle de spinne, strikke og veve til produksjon av strømper, vadmel og varme klær, det var tekstiler som var nødvendig i det kalde fjellklimaet på Røros. Produktene ble samlet inn, og lønn betalt for arbeidet. Hvert år ved Sankthans-tider ble disse tekstilproduktene, sammen med andre gaver, delt ut til de trengende. Mange som først var lønnet for arbeidet, fikk produktene tilbake som gaver.

Grunnleggingen av Røros-Tweed var en videreføring av Hiorts Stiftelses husflidsvirksomhet. Den begynte med vevkurs i 1938–39. Tekstiler ble vevd i private hjem slik som Hiorts Stiftelse hadde drevet det i 150 år, og en salgssentral ble opprettet. Det ble investert i maskiner, og etter hvert gikk virksomheten over til mer fabrikkmessig produksjon. Behov for større lokaler meldte seg, og en ny fabrikk sto ferdig i 1952.

Gjennom årene har Røros-Tweed eksperimentert med norsk ull og utvikling av tekstilprodukter av høy kvalitet og design. Røros-Tweed er kjent for sine gardiner, møbelstoffer, pledd og tweed.

I dag har Røros-Tweed reorganisert sin produksjon for å møte utfordringene i den moderne tekstilindustrien. Fabrikkens produksjon er konsentrert om pledd av høy kvalitet i 100 % ren ny ull med design inspirert av den estetiske og kulturelle arven på Røros og den fascinerende høyfjellsnaturen.

Røros Tweed er også opptatt av det lokale og Norge.

–For oss har det vært viktig å opprettholde norsk produksjon, derfor produseres alle våre produkter på vår fabrikk i Røros. Med 100% norsk ull, 100% norsk produksjon. All ulla vi bruker i våre produkter kommer fra Rauma Ullvarefabrikk. Der spinner, tvinner, karder og farger vi ulla før den blir vevd til vakre tekstiler hos oss på Røros Tweed.  Å være en del av løsningen som tekstilbransjen står ovenfor er viktig for oss. Derfor er det avgjørende å designe og produsere kvalitetspledd og produkter som ikke bare har en nytteverdi, men som også er estetisk vakre og som kan gå i arv. 

Hvilke andre planer har dere for året?
–Som mange andre har vi selvfølgelig flere områder vi kan forbedre oss på når det kommer til bærekraft. I 2020 jobber vi f.eks. med å se på alternativ og mer miljøvennlig emballasje, avslutter Hilde Kvivik Kavli. 

Relatert innhold

16.05.2024Designbase.no

Dropp utsagn som "CO2-nøytral"

14.05.2024Designbase.no

Koelnmesse i nytt samarbeid med Colombias ledende designmesse

09.05.2024Designbase.no

Habitare og Helsinki Design Week går sammen for langsiktig samarbeid

08.05.2024Designbase.no

Ny hjemmekolleksjon fra Home by Ilse Jacobsen

07.05.2024Designbase.no

3daysofdesign: Her skapes drømmer

07.05.2024Designbase.no

Trender og tradisjoner var en suksess

03.05.2024Designbase.no

Ni designbedrifter kjemper om norsk industris viktigste priser

02.05.2024Designbase.no

Fargetrender i 2025 handler om harmoni

Events

Se alt

Hold deg oppdatert med designbase.no

Få gratis innsikt i de nyeste produktene, trendene og tendensene, spennende intervjuer, temaer og spennende arrangementer.

Copyright 2023