Hovedfokus på bærekraft for utelivet

Utesesongen er over oss, og ute i butikkene handler det i stor grad om å la seg inspirere av friluftslivet i hagen, på terrassen, på balkongen, på stranda, på båten eller i skogen. På spoga+gafa i Köln ble sommerens utendørstrend definert, og det er ingen tvil om at bærekraft vil være avgjørende.

Foto: 123rf.com.

Bærekraft er fortsatt et av de definerende sosiale temaene, og hageindustrien tar også sitt "grønne" opphav på alvor. Resirkulerte og resirkulerbare materialer har blitt en integrert del av de nye kolleksjonene av utemøbler, blomsterpotter eller hageredskaper, på samme måte som emballasje i økende grad lages av resirkulerbare avfallsmaterialer. Insekthoteller, pinnsvinhus og blomster til bier holder liv i hagen, og belysningsmaterialer for «ren» grilling blir sett nærmere på.

Under pandemien fikk hagen betydning som en sunn balanse i hverdagen, men også urbane uteområder som balkong eller takterrasse gir en velkommen naturforandring og inspirerer til avslapning. De nye produktene for kommende hagesesong understreker ønsket om et naturlig og koselig fristed.

Designet beveger seg fra innendørs til utendørs og gir hagemøblene en avrundet, myk eller dynamisk stil. I dag inviterer lenestoler med frodige former, komfortable XXL-solsenger eller sitteøyer brukere til å slappe av og omslutte dem som reir. Naturmaterialer som ekte tre eller rotting gir uteområdet et autentisk, men likevel varmt preg. Dette gjelder også ganske kule materialer som aluminium eller plast, som i dag kombineres med tre.

Vertikale plantesystemer og "veggievegger" gir frodig sjarm til utendørsoasen. Styringen av LED-belysningen ved bl.a. solskjermene er forbedret og varmestråler gir ekstra komfort.

Og produktene kan kombineres. I dag kan den utendørs velværesonen utformes for å passe personlige preferanser, og det er ingen grenser for kreativiteten. Alt kan kombineres harmonisk, eller det kan skapes sjarmerende kontraster. Nye samlinger inspirerer brukere til å mikse og matche. Hvorfor ikke kombinere det elegante teakbordet med kule metallkrakker? Individuelle møbler byr på mange farge- og materialalternativer og dermed en rekke designalternativer.

Modulære loungegrupper kan settes sammen etter ønske på større flater, og fleksible plantesystemer eller plantepotter sees.

Modulelementer, grillplasser eller utekjøkken gir også nye muligheter for individuell tilpasning. Det finnes skreddersydde parasoll-løsninger designet for å matche fasaden på huset eller terrassemøblene.

Autentisk inntrykk

Manuelt arbeid er en trend, og hagearbeid er manuelt arbeid og gir dermed en god balanse til det digitaliserte bomiljøet.

Håndlagde gjenstander eller kurvarbeid spiller også en ledende rolle på mange utemøbler i dag. I stedet for masseproduserte varer, velger forbrukere i økende grad håndlagde produkter når de innreder uterommene sine.

Takket være bruken av polyester er moderne vevde møbler spesielt værbestandige og svært holdbare. En plastkjerne sørger for at tauene nesten ikke utvider seg og kan knyttes tett. Den vevde strukturen gir nye utendørs krakker, lenestoler og sofaer et lett og mykt utseende. Hagemøbler laget av bambus eller ekte heltre som børstet teak gir sjarm til de tradisjonelle håndlagde varene.

Urbant utseende

Byen er en kilde til inspirasjon. Den nåværende designtrenden for hagen forbinder innendørs med utendørs. Værbestandige møbler i salongstil kan brukes inne i huset eller på terrassen eller balkongen. De nye produktene er ofte inspirert av en urban atmosfære. Klare linjer og dempede farger skaper et urbant understatement.

Møbler og blomsterpotter i betonglook gjenspeiler den kule atmosfæren til globale metropoler. Bord og krakker laget av aluminium eller forkrommet metall kombinerer funksjonalitet med lineær design og høy slitestyrke.

Puter og tilbehør i lyse nyanser og med blomstermønster danner en fin kontrast til møblene.

En for alle

I grillsektoren har utviklingen allerede gått mot mer allsidighet og maskinvare av høy kvalitet i noen tid. Griller av høy kvalitet er sett, spesialutgaver og spesialfunksjoner. Spesielle stekearomaer oppnås med varmen fra nye høyytelsessystemer, og ønsker du både gass- og kullgrill kan du velge en hybridgrill.

Under mottoet "en for alle" er det svært allsidig utstyr. Utskiftbare innsatser gjør det mulig å bruke samme grill til grilling, baking av pizza eller steking av mat i wok. Ekstra tilbehør spenner fra grillredskapsholdere til LED-håndtakslys. Bærbare hvitevarer har også ekstra funksjoner i dag: I mellomtiden er det sammenleggbare utekjøkken og en campinggrill med et utfellbart kokebord.

Mer komfort takk

Jo mer tid vi bruker i hagen, jo mer komfort ønsker vi for uteområdet vårt. Derfor sees høyteknologiske materialer og optimaliserte funksjoner. Hurtigtørkende puter og spesielt slitesterke tekstiler for komfortable loungemøbler øker hyggen i uteområdet. Solskjermings- og vanningsløsningene for hagen eller grilltemperaturen kan stilles inn via smarttelefonen, som styres av stadig forbedrede app’er. Dessuten blir hageredskaper stadig lettere og mer fleksible. Ergonomiske former og myke materialer for godt grep forbedrer også bruken, og det samme lager "easy fit" systemer for å bytte tilbehør. I tillegg ser man også optimaliserte LED-lamper i miniatyrformat for å hjelpe plantene til å vokse, og robotgressklipperen er parkert inne i den nye minigarasjen.

Så alt i alt er det ifølge spoga+gafa mye nytt for sesongen, og det er ingen tvil om at fokuset igjen vil være på hagen.

Relatert innhold

22.05.2024Designbase.no

Kunnskapsdeling på Nordstil Forum

21.05.2024Designbase.no

Eventyrlig inngang på årets Formex

21.05.2024Designbase.no

Unge talentfulle nordiske designere hedres over hele verden

14.05.2024Designbase.no

Koelnmesse i nytt samarbeid med Colombias ledende designmesse

14.05.2024Designbase.no

Her er årets ledende norske designbedrifter

09.05.2024Designbase.no

Habitare og Helsinki Design Week går sammen for langsiktig samarbeid

08.05.2024Designbase.no

Ny hjemmekolleksjon fra Home by Ilse Jacobsen

07.05.2024Designbase.no

3daysofdesign: Her skapes drømmer

Events

Se alt

Hold deg oppdatert med designbase.no

Få gratis innsikt i de nyeste produktene, trendene og tendensene, spennende intervjuer, temaer og spennende arrangementer.

Copyright 2023