Formland-trenden: Ikigai – det som gir livet mening

MAISON IKIGAI – et japansk inspirert hjem hvor rommene er fylt med pene samlinger og kunstneriske penselstrøk. En tolkning av livet som leves og av det som gir livet mening.

Foto: Formland

Hva du elsker

Hva du er god på

Hva du kan få penger for

Hva verden trenger

Slik lyder konseptene til Ikigai. De som danner bakgrunnen for trendsonen på Formland.

Bak trendsonen står Mille Fly og Sofie Helsted fra Studie FlyHelsted.

Ikigai er en japansk filosofi og ordet er en sammensetning av Iki (å leve) og Gai som betyr verdier, verdi eller fornuft, ofte oversatt som: grunnen til å leve. Filosofien handler om å forene: Profesjon, lidenskap, misjon og ditt kall, både som person og i det vi omgir oss med. Det er ikke en statisk tilstand; vår Ikigai utvikler seg i takt med livet og det som gir livet mening.

"Vi taklet lang levetidstrenden på Formland i februar. Ikigai er en forlengelse av det, og det passer veldig godt med tiden: Vi søker større mening i ting». Dette er hva Mille Fly forteller oss, og hun beskriver Ikigaisønn som et livsstilsmantra: Du må finne din egen ikigai – det som gir mening for deg.

Mille Fly og Sofie Helsted danner Studio FLYHELSTED, som står bak trenden på Formland. Foto: Formland

«Ikigai inspirerer til å ha mindre fokus på «Meg» og mer oppmerksomhet på hvordan du kan bidra til verden rundt deg. Det er større fokus på moderasjon og bærekraft, og vi tenker mer på å beholde, reparere og gjenbruke. Vi beundrer håndverket, at ting tar tid og har spor av historie og liv», forklarer Mille Fly og Sofie Helsted.

«Vi jager ikke en spesiell stil eller estetikk, men kuraterer hjemmet vårt slik at det føles autentisk og gjenspeiler livet som er levd. Vi tar avstand fra det polerte og perfekte bildet av livet og tiltrekkes av de ærlige med spor av virkeligheten. Derfor verdsettes det unike, det kunstneriske og tradisjonene, som forsterker vår historiefortelling og skaper personlighet», heter det.

I trendsonen har Mille Fly og Sofie Helsted skapt rom som spenner fra Tokyos kaos til mindfulness, og settingen er en japansk villa. MAISON IKIGAI har plass til det som gjør et hjem levende og som styrker balansen mellom det perfekte og det uperfekte.

Stuen har pulsen på et travelt gatekryss i Tokyo med en blanding av kunst og retrostil i materialer som stål og glass. Materialer resirkuleres, og vi ser materialer som er skapt for én ting – men som brukes til noe annet. Fargene er som livet levd, kraftfulle og vakre; syrlig karri, lakkrød og denimblå.

Fra den siste trendsonen, hvor lang levetid var temaet, som nå er utvidet til Maison Ikigai. Foto: Formland

"MAISON IKIGAI forener ryddighet og kaos, utstråler kontraster og personlighet og reflekterer livet som er levd.Vi lager rabatter der vi prøver å lage bilder av det som er oppdatert når det kommer til materialer og overflater. Tradisjoner spiller inn, fordi det er en del av det som gir mening, og med tradisjon kommer retro. Vi har designet et bad hvor badekaret symboliserer renslighet. Her oser det av eleganse, med overflater av tre og flettet som omslutter brukeren i naturens dype toner, som skaper ro og harmoni som i en japansk seremoni, og et soverom hvor du gjør deg klar og lader opp for dagen som kommer”, forklarer Mille Fly .

I villaen er det også et stort buffébord, som har "take" av julen på japansk vis og suppleres av et proviantrom, hvor du kan oppbevare det du vil ha nok av og det du vil gi videre. , for essensen av ikigai er at alle kan bli med på festen.

Historiefortelling

Fortelling er fortsatt veldig viktig, sier Mille Fly. For det handler om å inspirere og gi mening. "Men ikigai er et konsept, og det som gir mening for meg gir kanskje ikke samme mening for deg", sier Mille Fly, og forteller at når hun lager privat interiør i dag, blir hun ofte møtt av at kunden heller ønsker å beholde det gamle sofa heller enn å kaste den og kjøpe en ny. «Ressurssløsing vurderes, og sluttbrukerens holdning til gjenvinning har endret seg. Når nytt kjøpes, er det laget av FSC-sertifisert tre, fordi det må gi mening på mange parametere. Vi er ikke redde for å kjøpe nytt, men vi gjør det på en ny måte”.

Hos MAISON IKIGAI handler det derfor om å skape atmosfærer som gir mening, og å kombinere den japanske estetikken med den danske designfilosofien «less is more». «Men minimalisme er ikke å omgi deg med ingenting, men å omgi deg med de rette tingene», understreker Mille Fly, og hun sier også at maksimalisme tvert imot ikke handler om å ha mange ting, men om at vi max handler om hva vi gjør. "Og den japanske ånden iscenesetter det hele veldig bra. Det er lett å gripe inn», og Mille Fly avslutter med å slå fast at Ikigai er veldedighet, men det handler også om å tjene penger på å gjøre akkurat det du er best på».

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Formland autumn 2024 - et univers av opplevelser

Utstillere og innkjøpere handler, nettverker og deler kunnskap, og besøkende kan boltre seg i trendinstallasjoner, foredrag, workshops og arrangementer når MCH Messecenter Herning åpner dørene til Formland Autumn fra 17.-19. August.

Formland kan denne gangen feire 40-årsjubileum og messe nr. 80, og det vil skje med 10 konsepthaller, mer enn 400 danske og utenlandske utstillere og over 50 foredrag, workshops og arrangementer som er med på å samle interiør- og designbransjen, og som gir forhandlere ny inspirasjon og kunnskap de kan ta med seg hjem. På Formland er det ikke noe overordnet tema, for det handler i stor grad om livsstil på tvers av områdene. Derfor inneholder programmet et veritabelt overflødighetshorn av estetiske og kreative nyheter innen områder som «Interiør», «Spisestue», «Hage», «Utendørs», «Smak» og det splitter nye «Smykker».

Vi ser på trenden, denne gangen kalt "Maison Ikigai", som henter inspirasjon fra en japansk filosofi og ordet ikigai, som er en kombinasjon av Iki (å leve) og Gai (verdier, verdi eller fornuft), har vi tatt en snakk med Anette Eckmann om hennes arrangementsområde «Farm Living - Cozy Country Christmas», og vi gir en god oversikt over de mange spennende og lærerike foredragene på Speak Up scenen. Så se frem til å bli inspirert...

Relatert innhold

16.07.2024Designbase.no

Ekspert: Få kontroll over IT-systemet ditt før ferien og unngå svindel

12.07.2024Designbase.no

Økning i konkurser i juni

27.06.2024F&H Group AS

Sponseret

KOM I JULESTEMNING MED HOPTIMIST

25.06.2024Designbase.no

København er en designmetropol

25.06.2024Designbase.no

Kjente og nye merkevarer hos Nordstil

25.06.2024Designbase.no

Marva Griffin Wilshire tildelt æresdoktorgrad

25.06.2024Designbase.no

Vi er en produktutviklingsavdeling og innkjøpspartner

24.06.2024Designbase.no

Kreative prosesser i sentrum av Helsinki Design Week 2024

Events

Se alt

Hold deg oppdatert med designbase.no

Få gratis innsikt i de nyeste produktene, trendene og tendensene, spennende intervjuer, temaer og spennende arrangementer.

Copyright 2023