Synergi mellom to designuniverser

I forbindelse med vårens og sommerens designfestivaler har lysselskapet NUAD og interiørmerket Form & Refine gått sammen i et unikt samarbeid, hvor den danske håndverkstradisjonen med kvalitetsmaterialer og en ren estetikk er dominerende.

Form & Refine og NUAD samarbeider under 3daysofdesign. Foto: Form & Refine og NUAD

Form & Refine x NUAD kaller de to selskapene det nye samarbeidet, som først ble sett under Trends & Traditions, og som fortsetter under 3daysofdesign. Begge merkene har bruk av genuine materialer og en minimalistisk estetikk til felles, som gir de beste forutsetninger for å utnytte synergien mellom de to designuniversene og deres produktspekter.

Form & Refine ble grunnlagt i 2018 av Helle Herman Mortensen, Jonas Herman Pedersen og Lasse Lund Lauridsen, basert på en felles visjon om å skape en verdibasert merkevare som utforsker materialer og har som mål å bevare både alles land og håndverkstradisjonene. som har oppstått og utviklet seg over tid gjennom bearbeiding og håndtering av materialer.

Avra bordlampe fra NUAD. Foto: NUAD

Samtidig brygget arkitekt Rune Krøjgaard for å skape en merkevare, med stort fokus på funksjonalitet og tidløs design, som kombinerte myke organiske former med en industriell estetikk. Dette resulterte i stiftelsen av NUAD i 2019, hvor møtet mellom hjemmets estetikk og interiøret i kontormiljøet sto i forgrunnen.

Deres kunnskap om og møte med hverandre må imidlertid finnes enda tidligere enn det, da gründerne møttes første gang tilbake i 2010 til en Design Camp i forbindelse med sine respektive studier. Siden den gang har de fulgt hverandre tett med stor interesse og respekt for hverandres tilnærming til stil og materiale.

Som grunnleggere av selskaper innenfor designbransjen samtidig har de også hatt et fruktbart forhold til sparring og deling av erfaringer, suksesser og utfordringer.

Stort fokus på materialer

Felles for både Form & Refine og NUAD er deres tilnærming til materialbruk og bearbeiding av det.

Ved å bruke ekte materialer og respekt for både funksjonaliteten og estetikken til disse materialene prøver de på hver sin måte å tenke materialets bruk i sentrum av designet.

«Materialer er vår store lidenskap. Vi er selektive i vår søken etter materialer av høy kvalitet, samt vårt valg av håndverkerne som skal lage våre produkter. Vi mener at de best egnede håndverkerne finnes i de respektive landene hvor materialene kommer fra. Nettopp derfor lar vi materialene bearbeides i deres opprinnelsesland, hvor det er størst dyktighet og kunnskap om dem. Stoltheten og håndverkstradisjonene knyttet til materialene gjenspeiles i uttrykket og kvaliteten på produktene våre», sier Helle Herman Mortensen.

Fra Form & Refine. Foto: Form & Refine

Rune Krøjgaard legger til: «Jeg er en stor fan av å bruke ekte materialer. Jeg har en stor forkjærlighet for tre, og stål er lett å jobbe med sammenlignet med lamper. Spesielt elsker jeg å bruke det samme materialet gjennom hele produktet, slik at man kan optimalisere produksjonen. Men samspillet mellom materialer er også interessant – hva fungerer sammen og hvordan fungerer det. Jeg liker når materialet får snakke”.

Helle Herman Mortensen er enig og påpeker: «Våre design er enkle, men gjenkjennelige på detaljer og klare silhuetter. Designet hyller og støtter materialene i deres rene form. Dette betyr også at egenskapene til materialet er medskapende til formen på designet. Vi jobber kun med få og rene materialer og hvert design har til hensikt å fortelle historien til dette materialet”.

Fokus på fremtidig produksjon

Med slike nøye utvalgte materialer følger også en bevissthet og aktiv holdning til fremtidig produksjon og måten å produsere produkter på. Bærekraft har fra starten vært avgjørende for Form & Refines verdigrunnlag, hvor vi jobber med høyt fokus og høye krav.

«Vi tror at vi gjennom bærekraftige metoder kan bevare og forbedre miljøet vårt ved å støtte kulturer og individer som jobber med bærekraftig håndverk. Naturmaterialer gir langt mindre miljøbelastning i form av CO2-utslipp enn andre materialer. Naturmaterialer er derfor avgjørende for vår agenda for bærekraft», fastslår Helle Herman Mortensen og fortsetter: «Vi bruker kun de mest holdbare og bærekraftige materialene fra jordens ressurser, som f.eks. tre, steintøy, alpakka, kork og vegetabilsk garvet skinn. Mange av disse materialene blir bare vakrere med tiden og gir produktene våre en lang levetid”.

Rune Krøjgaard identifiserer viktigheten av valg av materiale som helt essensielt i fremtidig produksjon og legger til at mengden materiale som brukes også bør inkluderes i utformingen av et produkt.

«Grønn omstilling har blitt en stor virksomhet, men den er mer kompleks enn som så. Og nyansene er viktige å se og forstå. Jeg vurderer både jomfruelig og resirkulerbart materiale i produktene mine, men for meg handler det mye mer om å sikre riktig bruk av materialet i riktig mengde. Jeg liker å minimere og optimere, og det må vi også tenke på i fremtidig produksjon, der det gir mening».

Selv om både Form & Refine og NUAD ikke er de største aktørene i designbransjen, ser de det likevel som helt essensielt å jobbe for og tenke på estetikk, produksjon og materialer for fremtiden.

«Vi er klar over at vi er en liten aktør i et stort spill og dermed kan bevege oss svært lite i valgene vi tar, men vi tror og håper at vi med vår estetikk og fokus på bærekraftige materialer kan være til å inspirere til en estetikk og et forbruk som er mindre trendbasert og fokuserer mer på bærekraftige kvalitetsprodukter», understreker Helle Herman Mortensen.

Funksjonalitet og estetikk

Kombinasjonen mellom funksjon og estetikk har vært sentral i både arkitektur og design siden modernismen, noe som ifølge begge merkene er en helt naturlig god grunn til at estetisk funksjonalisme dyrkes i begge designuniversene.

Radant vegglampe fra NUAD. Foto: NUAD

«For oss går estetikk og funksjonalitet hånd i hånd og er to ting som ikke bør skilles fra hverandre. Vi tror at funksjonalitet kan bidra til å forbedre estetikken. Vi anser design som et kreativt og estetisk uttrykk, men minst like viktig som funksjonelle objekter. Etter vårt syn er dette et av grunnelementene for å skape langvarig design; gjenstander som vil overleve og patinere gjennom flere generasjoner», sier Helle Herman Mortensen og Rune Krøjgaard nikker og legger til: «Det er en hårfin balanse man som designer bør være bevisst på. Jeg har vært og er veldig fokusert på å finjustere materialbruken, og bruke så lite materiale som mulig. Som designer har du et ansvar. Det er verdi i å finjustere det grafiske uttrykket, designet og estetikken, som Helle sier, fordi det kan løfte og sammen med funksjonen gjøre et produkt langvarig og dermed bli bærekraftig i seg selv. Funksjonen må aldri glemmes. Der ligger oppgaven som designer: Å lage noe som andre kan bruke og samtidig ha glede av å se på».

Perfekt samarbeid

Beslutningen om å skape et felles univers under både Trends&Traditions og 3daysofdesign var ikke vanskelig på grunn av produktenes estetiske kvaliteter og ikke minst designfilosofien og -ideologien rundt materialforståelse.

"Form & Refines produktspekter komplimenterer produktene i NUAD veldig bra. På en måte løfter produktene hverandre opp. Jeg har stor respekt for Jonas og Helles designunivers og fellestrekket er grundig bearbeiding og forenkling av produktet. Å skape noe unikt med få og raffinerte grep, samt krydre det med referanser til noe gjenkjennelig, det er en kunstform og vitner om dyktige og kompetente designere», sier Rune, og Helle Herman Mortensen smiler og fortsetter: «Dette er ord av skryt fra Rune, og vi deler hans syn på vårt felles produktspekter og ser detalj, enkelhet og materialbruk som avgjørende for et godt utgangspunkt for et perfekt samarbeid. En estetikk som snakker samme språk og et verdigrunnlag som bygger på felles prinsipper – og en god kjemi er alltid viktig i et samarbeid, også innenfor designbransjen».

www.formandrefine.com 

www.nuad.dk

OPA Vegglampe fra NUAD. Foto: NUAD

Lettvektsbenk fra Form & Refine. Foto: Form & Refine

Relatert innhold

16.07.2024Designbase.no

Ekspert: Få kontroll over IT-systemet ditt før ferien og unngå svindel

12.07.2024Designbase.no

Økning i konkurser i juni

11.06.2024Designbase.no

Kolon og ByLogstrup i nytt samarbeid

29.05.2024Designbase.no

UMAGE vinner årets Red Dot designpris

24.05.2024Designbase.no

Foranløpere i den sirkulære omstillingen

17.04.2024Designbase.no

Nytt AI-verktøy kan utstyre forbrukere med IKEA-møbler

11.04.2024Designbase.no

Nytt produkt skal kunne erstatte skinn i tekstilproduksjon

21.03.2024Designbase.no

Light + Building i samarbeid med amerikanske LightFair

Events

Se alt

Hold deg oppdatert med designbase.no

Få gratis innsikt i de nyeste produktene, trendene og tendensene, spennende intervjuer, temaer og spennende arrangementer.

Copyright 2023