Hver andre unge dansker mener det er akseptabelt å kjøpe kopivarer

Over halvparten av danske ungdommer mellom 15 og 24 år mener det er akseptabelt å kjøpe kopivarer, og nesten hver tredje har bevisst kjøpt forfalskede varer. "Dette er noen oppsiktsvekkende tall," sier Patent- og Varemerkestyrelsen.

Hver andre unge dansker mener det er akseptabelt å kjøpe kopivarer – spesielt når det gjelder luksusprodukter.. Foto: 123rf.com

Hver andre unge dansker mellom 15 og 24 år mener det er akseptabelt å kjøpe kopivarer, og nesten hver tredje av dem har bevisst kjøpt kopivarer selv. Dette viser en ny rapport fra den europeiske varemerkeorganisasjonen, EUIPO. Ifølge undersøkelsen synes 53 prosent av danske ungdommer også det er akseptabelt å kjøpe kopivarer hvis prisen på originalproduktet er for høy. Dette er høyere enn gjennomsnittet i EU, der 50 prosent av de unge europeerne har samme holdning. Mange danske ungdommer omsetter også holdningene sine til handling. Nesten hver tredje danske ungdom i undersøkelsen, 29 prosent, oppgir at de bevisst har kjøpt kopivarer. Sammenlignet med EU's unge, er gjennomsnittet 26 prosent. "Dette er noen oppsiktsvekkende tall, og det bekymrer oss at så mange unge bevisst kjøper kopivarer. De risikerer å utsette seg selv for helse- og sikkerhetsfarer. Vi vet at forfalsket kosmetikk kan inneholde helseskadelige stoffer, akkurat som forfalsket elektronikk kan risikere å antennes. Derfor er det viktig at vi hjelper de unge med å ta vare på seg selv ved å styre unna kopivarene," sier Barbara Suhr Jessen, som er seksjonssjef i Patent- og Varemerkestyrelsen.

Kjent med risikoer I tillegg til helse- og sikkerhetsrisikoene er det også andre risikoer knyttet til å kjøpe kopivarer: "Det er ofte organiserte kriminelle grupper som står bak handel med kopivarer, og de kan også være involvert i andre former for kriminalitet - for eksempel handel med narkotika, ulovlig våpenbesittelse eller menneskehandel," sier Barbara Suhr Jessen. Dette er noe mange unge er klar over. Ifølge rapporten er nesten 59 prosent helt eller delvis enige i at det kan være helsemessige risikoer knyttet til kopivarer, mens 77 prosent er helt eller delvis enige i at man kan risikere å støtte organisert kriminalitet.

Akseptabelt når det gjelder luksus Likevel er det noe som tyder på at andre hensyn veier tyngre blant danske ungdommer. For eksempel aksepterer 45 prosent av de unge kjøp av kopivarer hvis det originale produktet ennå ikke er tilgjengelig. Nesten seks av ti unge i Danmark synes også det er greit å kjøpe kopivarer når det gjelder luksusvarer - en holdning som i gjennomsnitt bare deles av 40 prosent av unge europeere. Spurt om hva som kunne få dem til å slutte å kjøpe kopivarer, svarer de unge danskene at en lavere pris på originalproduktene ville være den viktigste grunnen. Patent- og Varemerkestyrelsen understreker at det ulovlige salget av forfalskede produkter ikke bare gjelder luksusvarer som vesker, klokker og solbriller. I dag forfalskes nesten alle typer produkter - inkludert kosmetikk, leker, sportsutstyr, legemidler, bildeler og elektronikk. "Ulovlig salg av kopivarer har alvorlige konsekvenser for danske bedrifter - og dermed også for samfunnet vårt. Mange er fremdeles ikke helt klar over hva de risikerer å støtte når de kjøper kopivarer, og hvor alvorlig salget av dem påvirker bedriftene våre," sier seksjonssjef Barbara Suhr Jessen. Undersøkelsen viser også at eldre danske forbrukere generelt har en lavere tendens til bevisst å kjøpe kopivarer enn EU-borgere som helhet. Således viser tallene at 10 prosent av danskere på tvers av aldersgrupper bevisst har kjøpt kopivarer, sammenlignet med 13 prosent av EU-borgerne. Om rapporten For Christian Archambeau, administrerende direktør i den europeiske varemerkemyndigheten, EUIPO, bidrar undersøkelsen om europeeres holdning til kopivarer til å kaste lys over hvor innsatsen mot kopivarer skal rettes. "Å forstå borgernes oppfatninger er til stor hjelp for oss for å føre meningsfulle samtaler med forbrukere og andre interessenter som en del av opplysningsarbeidet og det oppsøkende arbeidet vårt. Den siste utgaven av holdningsundersøkelsen vår gir nye relevante innsikter i oppfatningen av krenkelser av intellektuelle eiendomsrettigheter og understreker nok en gang behovet for å støtte forbrukerbeskyttelse," sier Christian Archambeau.

Her er 6 gode tegn å se etter når du skal oppdage kopivarer på nettet:

  1. Er det språkfeil på nettstedet og rare, skjeve priser?
  2. Er prisen på varen mistenkelig lav?
  3. Er kontaktopplysningene til nettbutikken mangelfulle eller mistenkelige? Sjekk også "Om oss"-siden.
  4. Er nettadressen merkelig?
  5. Er betalingsalternativene mistenkelige? Betal alltid med kort, slik at du kan benytte deg av tilbakeføringsordningen! Kontakt banken din.
  6. Hva er andres erfaringer med nettsiden? Se på ulike anmeldelsesordninger på internett. Og husk: Hvis det høres for godt ut til å være sant, så er det sannsynligvis det!

-PF

Artikler

21.09.2023|Designbase.no

Nye steldeler i Koral Riflet Blonde

20.09.2023|Designbase.no

Skap stemning i butikkene: Bruk juletrenden i butikkene allerede nå

20.09.2023|Designbase.no

Juletrenden 2023: Bærekraftig eleganse og nyskapende design

19.09.2023|Designbase.no

Reduser strømavgiftene

19.09.2023|Designbase.no

Miniflagg for feiringen

19.09.2023|Designbase.no

Man må være nysgjerrig og nyskapende

Annonce

18.09.2023|Designbase.no

Mumiene på ski

15.09.2023|Designbase.no

Design ditt eget teppe

15.09.2023|Designbase.no

Når kundene spør om PFAS i stekepanner

14.09.2023|Designbase.no

Georg Jensen kjøpt av Fiskars Group

14.09.2023|Designbase.no

Lampe eller kunst

Annonce

13.09.2023|Designbase.no

Termokanne skapt med arv og innovasjon

12.09.2023|Designbase.no

Det første settet fra Höganäs på et tiår

12.09.2023|Designbase.no

4 av 10 dansker følger bedrifter og påvirkere på sosiale medier

11.09.2023|Designbase.no

Stage med myke former

08.09.2023|Designbase.no

En skulpturell gjenoppdagelse

07.09.2023|Designbase.no

Hver andre unge dansker mener det er akseptabelt å kjøpe kopivarer

Annonce

Udgiver

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023