Ambiente Trends 24+: En iscenesettelse av luksusen av stillhet, nye komposisjoner og digitale innovasjoner

Ambiente reflekterer de ledende internasjonale stilene innen design og interiørdesign og ikke minst borddekking, hvor trenden viser hva som kommer på bordet i fremtiden.

Foto: Pia Finne

Ambiente Trends 24+ er delt inn i tre stilverdener: AURA OF PROGRESS_visionary + elemental, QUALITY OF SILENCE_pure + familiar, SPIRIT OF CRAFT_bold + poetisk. Bak trenden står trendbyrået bora.herke.palmisano, som har fått i oppgave å gi sitt syn på former, farger og materialer som vil inspirere forbrukere over hele verden den kommende sesongen.

De tre trendtemaene utstråler en visjonær aura, feirer stillhetens luksus og fokuserer på nye komposisjoner. Bærekraft er enda mer gjennomgående i alle stilverdener og i alle rom i hjemmet enn før. Samtidig pågår det forskning på materialer og økt fokus på resirkulering i kombinasjon med spennende estetiske løsninger, og håndverket omtolkes og foredles gjennom digitale innovasjoner og 3D-teknikker.

"I usikre tider handler det ikke om å søke etter en kortsiktig trend. I stedet plukker Ambiente Trends opp viktige utviklinger og viderefører dem, hver med sitt eget fokus. En uvanlig bruk av materialer og farger, innovative teknologier og grunnleggende elementer, en bærekraftig etos og materielle alternativer eller den mangesidige håndverkskunsten setter sine egne fokuspunkter i år. Alle levende temaer forenes av et forsonende perspektiv som bevarer det kjente og ønsker fremtiden velkommen», sier Annetta Palmisano, trendekspert i trendbyrået bora.herke. .palmisano.

AURA OF PROGRESS_visionary + elemental bringer sammen tilsynelatende motstridende elementer: primal makt møter futurisme, arkaisk møter hyperinnovasjon.

AURA OF PROGRESS_visionary + elemental skjerper vår oppmerksomhet når det gjelder å se ting på progressive måter og ikke minst i et fascinerende samspill mellom motsetninger. Elementær kraft møter futurisme, og arkaiske elementer kombineres med hyperinnovativ teknologi. For digitale og også AI-støttede designprosesser forbedrer tradisjonelle håndverksmetoder. Økologiske, ressursbesparende tilnærminger er avgjørende for mange designere. Resultatene er ikke bare fascinerende og nye, men også bærekraftige. Et levende tema som inspirerer og «grounder» oss på samme tid.

Foto: Pia Finne

I den strålende og levende fargepaletten ser den digitale verden ut til å smelte sammen med den fysiske verden – og den strekker seg fra varme toner som fiolett, intens solgul over glødende lava til kjølige nyanser og lysfylte toner som aqua og mineral.

En skimrende skytone samt dype grå og mørke jordfarger preger den nøytrale paletten. Fargegradienter, airbrush-effekter, gjennomsiktige glass og uskarpe farger forsterker effekten.

Råvarer som tre, stål og stein samt former lånt fra naturen er bevisst ført sammen med futuristiske elementer. Grove og ujevne overflater er i fokus. Spor av gamle materialer kan sees i overflateutformingen. Selv rust kan tjene som inspirasjon for et uvanlig mønster.

I tillegg beriker konseptuelle dufter som stearinlys, diffusorer eller spesielle romparfymer det levende temaet like mye som visuelle fenomener skapt via innovativt tolket LED-teknologi – for eksempel med armaturer som fordyper et helt rom i en ekte fargestråle.

QUALITY OF SILENCE_pure+familiar tar hensyn til det økende ønsket om ro, klarhet og et menneskelig miljø.

QUALITY OF SILENCE_pure + familiar oppdager det spesielle i det enkle og gjenspeiler behovet for ro og klarhet. Positive farger og enkle, bærekraftige materialer lar oss oppleve varme, ro og komfort som ekte luksus. Verdsettelsen av eksisterende råvarer og arbeidet mot en fremtid verdt å leve i gjenspeiles i designet. Et helhetlig levende tema som er puristisk og beroligende på samme tid.

Foto: Pia Finne

Naturlige farger, solfylte pasteller og lysere toner er karakteristisk for denne paletten; fra varme terrakotta- og tretoner og strågul til nøytrale ecru- og sandtoner til kjølig grått, blått og salvie. Kjente materialer blir sett tatt ut av sin opprinnelige kontekst. Eggeskall tjener for eksempel som utgangspunkt for uvanlige design som forteller sine egne historier. Alt resirkuleres så langt det er mulig – ikke bare tre, men også løv og bark. Kasserte papirfibre forvandles til håndlaget papir av høy kvalitet, og enkle, helt beskjedne og ukonvensjonelle ressurser fra hverdagen får ofte ny mening.

Transformasjon er grunnleggende forstått. Mange designere jobber med prinsippene for sirkulær design og jobber for eksempel med komposterbar bioplast. Videre er grensene mellom design og kunst flytende. Individuelt utformede gjenstander feirer estetikken i hverdagen, gleden og verdsettelsen av enkle ritualer.

SPIRIT OF CRAFT_bold+poetical fokuserer på mangfoldet av håndverk og bringer det sammen i uttrykksfulle kombinasjoner.

SPIRIT OF CRAFT_bold + poetical bringer sammen ulike påvirkninger på en dristig og poetisk måte og er preget av slående former, dristige kombinasjoner og en sofistikert fargepalett. Håndverk er kombinert med en moderne estetikk, et tydelig personlig preg og holdbarhet. I tillegg har fleksible produkter og interiørideer en stadig større gjennomslagskraft fordi de kan tilpasse seg våre skiftende levekår.

Foto: Pia Finne

Den ekstravagante fargepaletten kombinerer en varm rav-, cognac- og chilitone med nøytral grå og sepia samt med kjølig lapis lazuli, glassgrønn og turkis.

Håndverkskunnskaper og nesten glemte materialer og teknikker danner grunnlaget for design med en helt unik stil – for eksempel kombinasjonen av kobber og varm emalje, hvor det glasslignende pulverbelegget gir materialet et slående utseende med fantastiske farger og uforutsigbare nyanser. Vintage design og motiver fra produsentenes arkiver blir også gjenoppdaget og kunstferdig forvandlet til nye design.

Keramikk er et viktig materiale i denne trenden med uante designmuligheter. Spesielt i forhold til servise og glass understreker håndmalte motiver og håndlagde strukturer deres unike karakter. Tekstiler og tepper minner om kunstgjenstander laget med forseggjorte håndverksteknikker, selvsikre mønstre og applikasjoner som får produktene til å fremstå som grafikk, collager og relieffer i storformat.

Fra Quality of Silence. Foto: Pia Finne

Fra Spirit of Craft. Foto: Pia Finne

Fra Spirit of Craft. Foto: Pia Finne

Fra Aura of Progress. Foto: Pia Finne

Fra Quality of Silence. Foto: Pia Finne

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Det vakkert dekkede bordet

Vakkert design, funksjonalitet, nye trender og spennende farger samles på det vakkert dekkede bordet. Her kan du dekke til med rå keramikk, pastellfargede fine tallerkener og glass laget av resirkulerte materialer, for det handler om å skape et personlig uttrykk – i butikkene og i hjemmet, hvor alt fra tallerkener og glass står med bestikk og tekstiler og spennende designelementer som vaser, lysestaker med mer som kan stå som kronen på verket. Men det vakkert dekkede bordet inkluderer også funksjonelle og estetiske serveringsfat, boller og tilbehør.

Relatert innhold

19.06.2024Designbase.no

Ny distribusjonsstrategi hos Microplane

18.06.2024Designbase.no

Øyer av velvære

29.04.2024Designbase.no

Kay Bojesen inspirerer på Roskilde

29.04.2024Hamonoya ApS

Sponseret

Porselen er viktig

29.04.2024Dottir Nordic Design

Sponseret

Hos Dottir Nordic design er «å gjøre en innsats» en dyd – også når du skal dekke

29.04.2024Designbase.no

Det vakkert dekkede bordet

29.04.2024Hamonoya ApS

Sponseret

Et minimalistisk nordisk uttrykk

29.04.2024Dottir Nordic Design

Sponseret

Når borddekning blir små kunstverk med Dottir Nordic Design

Events

Se alt

Hold deg oppdatert med designbase.no

Få gratis innsikt i de nyeste produktene, trendene og tendensene, spennende intervjuer, temaer og spennende arrangementer.

Copyright 2023