Når kundene spør om PFAS i stekepanner

PFAS er på alles lepper i disse dager, og det bekymrer forbrukerne. Derfor er det også noe de spør om når de kjøper kjøkkenutstyr, og av samme grunn er det stor interesse blant de ansatte i butikkene for å vite noe om PFAS.

Hos Eva Solo tilbyr de en rekke PFAS-frie gryter og panner. Blant annet den nylig introduserte Honeycomb-serien som består av panner i rustfritt stål som bruker et såkalt "honeycomb" mønster. Den mønstrede overflaten sikrer at maten ikke kleber seg fast på stekepannen og gir utmerkede stekeegenskaper - uten bruk av belegg og PFAS.. Foto: Eva Solo

Stekepanner og gryter med såkalt non-stick belegg kan inneholde fluorstoffer (PFAS), og disse kan være helseskadelige. Men det er ingen grunn til å frykte uheldige eller skadelige kjemikalier så lenge kjøkkenutstyret brukes som anvist. 

"Gryter og panner med non-stick belegg er et populært valg for mange kokker. Belegget gjør det enkelt å snu pannekaker og får speilegg til å gli ubesværet ut av stekepannen. I tillegg sparer de vann-, fett- og smussavvisende egenskapene ofte brukeren for bryet med rengjøring", sier Eva Solo, som har påtatt seg å lage en guide slik at kundene i butikkene blir korrekt informert. 

"De praktiske egenskapene i belegget, som også er kjent under navn som Teflon og Slip-Let®, har imidlertid også ført til en del debatt. Det skyldes at belegget inneholder fluorstoffer (PFAS), som i noen tilfeller blir frarådet i produkter, da de kan hope seg opp i kroppen og miljøet og ha skadelige effekter", sier Eva Solo. 

Men ifølge Mattilsynet og Forbrukerrådet TÆNK, blir fluorstoffene som finnes i non-stick-belegget på kjøkkenutstyr ikke overført til maten så lenge du bruker pannene eller grytene dine som anvist. 

"Likevel finnes det alternativer for forbrukere som foretrekker PFAS-frie gryter og panner. Vi ønsker at våre kunder skal ta et aktivt valg på informert grunnlag når de velger sitt kjøkkenutstyr. Av samme grunn tilbyr vi et bredt utvalg av stekepanner, som inkluderer alt fra keramisk belegg til Heat Control belegg. Fra non-stick til panner helt uten belegg. Det, mener vi, skaper de beste forutsetningene for våre kunder, slik at de selv kan velge etter egen preferanse, funksjon og helsemessige hensyn", sier Jan Engelbrecht, administrerende direktør i Eva Solo. 

Guide til sentrale begreper i debatten om fluorstoffer og stekepanner: 

Slip-Let® belegg 

Det finnes en rekke varemerkenavn for gryter og panner som dekker forskjellige kjemiske og ikke-kjemiske sammensetninger, men som har til felles at deres overflate eller belegg sikrer at maten ikke brenner fast, og gjør det mulig å bruke minimalt med fett i matlagingen. 

Slip-Let® er Eva Solos registrerte varemerke for et slikt belegg, og begrepet kan bare brukes i forbindelse med Eva-produkter. Lignende produkter på markedet bruker varebetegnelser som Teflon, SilverStone, Durit med flere for non-stick/Teflon-belegg. 

Slip-Let® varemerket brukes både for produkter med og uten PTFE. For eksempel hører Eva Solos produkter med keramisk belegg også under Slip-Let® varemerket, selv om de er frie for PFAS. 

Eva Trio-panner med Slip-Let belegg.. Foto: Eva Solo

Gryter og panner i rustfritt stål er et alternativ til belegg med PFAS. Her Nordic Kitchen fra Eva Solo.. Foto: Eva Solo

Hva er fluorstoffer? 

Begrepet fluorstoffer, kjent under den kjemiske forkortelsen PFAS, er en fellesbetegnelse for en rekke syntetisk produserte stoffer som er bundet organisk med fluor. 

De har til felles at de er varmebestandige, samtidig som de både avviser vann og fett. Disse egenskapene har gjort PFAS til et populært valg som komponent i belegg i en rekke produkter som trenger å være vanntette eller flekkavvisende. Siden 1950-tallet har PFAS vært brukt i alt fra kosmetikk og regntøy til matemballasje og tanntråd. 

PTFE er den tekniske betegnelsen for det mest kjente og utbredte PFAS. I tillegg til flere bruksområder blir PTFE også brukt som komponent i belegget på gryter, kjeler og panner. 

Utfordringen med PFAS-stoffene er at de er ekstremt stabile og i stor grad ikke brytes ned i naturen. I dag kan fluorstoffene bli funnet som forurensning i både animalske produkter, grønnsaker og vann, der de kan ende opp i maten og kroppen vår. De mistenkes for å ha bekymringsfulle helseeffekter. 

Gode råd for Slip-Let® 

Du kan med fordel bruke redskaper med silikonbelegg, nylonredskaper eller lignende når du bruker produkter med Slip-Let® belegg. 

Unngå å bruke produkter med Slip-Let® belegg til oppbevaring av matrester over lengre tid. Syre i maten angriper overflaten på produktet, og det kan skade Slip-Let® belegget. 

Produkter med Slip-Let® belegg tåler oppvaskmaskin (unntatt Eva Trio Dura Line). De kan også rengjøres med en myk børste/svamp og oppvaskmiddel. Det er viktig at pannen blir skikkelig ren hver gang etter bruk, for å unngå at det danner seg et lag med brent eggehvite. 

Vi anbefaler at du følger bruksanvisningen som følger med gryten eller stekepannen din. 

Er det trygt å bruke kjøkkenutstyr med Slip-Let® belegg? 

Det er ingen grunn til bekymring hvis en stekepanne har Slip-Let® belegg, så lenge den brukes normalt og etter anvisning. 

Tester utført av Forbrukerrådet Tænk og Mattilsynet har vist at PFAS er så godt bundet i Slip-Let® belegg av PTFE at fluorstoffene ikke overføres til maten når du bruker dem. 

"Hvis du bruker stekepannen din normalt og ikke overopphetter den til et punkt der den begynner å ryke, viser våre tester ingen grunn til bekymring når det gjelder overføring av fluorstoffer", sa Christel Søgaard Kirkeby, prosjektleder ved Forbrukerrådet Tænk Kemi, tidligere til Jyllandsposten. 

En stekepanne med Slip-Let® belegg kan imidlertid bli "brent" hvis den blir utsatt for altfor høy temperatur. I ekstreme tilfeller vil belegget boble opp. Normalt steker man ved maksimalt 230°C, men hvis belegget blir utsatt for temperaturer på 260°C eller høyere, kan uønskede fluorstoffer frigjøres til maten og luften. 

For å unngå overoppheting kan du velge stekepanner i rustfritt stål med innebygd Induction Heat Control. Den spesielle stållagringen i bunnen av stekepannen sikrer at den ikke blir varmere enn 230°C når den brukes på en induksjonsovn. Stekepannens oppvarmingsfunksjon slås rett og slett av når den blir tilstrekkelig varm. Fordelene er at verken belegget eller maten brenner seg fast. 

Vi anbefaler at du følger bruksanvisningen som følger med gryten eller stekepannen din. Riktig bruk vil ytterligere forlenge produktets levetid. 

Stekepanner uten PFAS? 

Hvis kunden leter etter gryter og panner med fordelene fra Slip-Let® belegget, men ønsker å unngå PFAS, er det lurt å anbefale et produkt med keramisk belegg. Det keramiske belegget er laget av et veldig sterkt materiale som tåler temperaturer helt opp til 400°C og som ikke så lett blir riper. Dette gir større robusthet i hverdagen og lengre holdbarhet på lang sikt. 

Relatert innhold

14.11.2024Witt A/S

Sponseret

Revolusjoner juiceopplevelsen – Møt Witt by Kuvings AUTO10

11.11.2024Eva Solo

Sponseret

Eva Solo: Slik måler vi klimaavtrykket fra design til avhending

11.11.2024Eva Solo

Sponseret

Hva skal til for å bli verdens beste kokk?

11.11.2024Eva Solo

Sponseret

Kjøkkenklassikere nå i resirkulerte materialer

11.11.2024Eva Solo

Sponseret

Stilfull og effektiv avfallssortering

25.10.2024F&H Group AS

Sponseret

Peugeot-kverner med et dryss av nordiske farger

24.10.2024F&H Group AS

Sponseret

Nytt i SINGLES-serien: FSC-sertifisert skjærebrett med unike detaljer

24.10.2024F&H Group AS

Sponseret

Håndlaget steintøy fra Villa Collection Denmark

Events

Se alt

Hold deg oppdatert med designbase.no

Få gratis innsikt i de nyeste produktene, trendene og tendensene, spennende intervjuer, temaer og spennende arrangementer.

Copyright 2023