Kenya eller Nederland? Hvor har roser minst klimaavtrykk?

Fairtrade-roser fra Kenya har et mindre klimaavtrykk sammenlignet med roser fra Nederland. Dette gjelder også når transport til Europa er tatt i betraktning. En ny studie bekrefter dette.

Foto: Fairtrade mærket

En ny studie, Life Cycle Assessment Cut Roses, viser at Fairtrade-roser fra Kenya har en lavere klimapåvirkning målt på tvers av alle de analyserte miljøområdene, for eksempel energiforbruk, utslipp av klimagasser og eutrofiering av vann, enn roser produsert i Nederland. Og dette til tross for at rosene fra Kenya fraktes til Sveits med fly eller skip.

Studien konkluderer med at energiforbruket for kenyanske roser transportert med skip er 22 ganger lavere enn for konvensjonelle nederlandske roser, mens fotavtrykket for kenyanske roser transportert med fly er 6,4 ganger lavere enn for nederlandske roser.

Fairtrade Max Havelaar Sveits og den sveitsiske supermarkedskjeden Migros har bestilt studien, som er en oppfølging av en tilsvarende studie fra 2018. Nøkkeltallene for de nederlandske rosene er basert på eksisterende studier, mens produksjonsdata på Fairtrade-roser samles inn direkte. fra fem Fairtrade-produsentorganisasjoner i Kenya.

Selv om lufttransport står for de største utslippene for Fairtrade-roser fra Kenya, spesielt når det gjelder klimagasser, er utslippene fortsatt 2,9 ganger lavere enn fra nederlandske roser, mens forskjellen for skipstransport er 21 ganger lavere for kenyanske Fairtrade-roser. . Sammenligner man tapet av biologisk mangfold, har Fairtrade-rosene som transporteres med fly også mindre påvirkning enn de nederlandske, da transporten på land reduseres.

Ifølge den nye studien veier energiforbruket (elektrisitet og naturgassforbrenning) og utslipp av klimagasser tyngst for de nederlandske rosene. Begge skyldes kunstig belysning og oppvarming av drivhusene. Energiforbruket i roseproduksjon i Kenya er lavere, da lys og oppvarming kommer fra naturlig varme og sollys.

Fairtrade merkevaredirektør Camilla Erika Lerberg er henrykt.

«Jeg er glad for nok en gang å bekrefte at Fairtrade-roser er det mer bærekraftige valget. Og at valget siden 2018 har blitt enda bedre fordi Fairtrade-roseprodusentene har satt enda mer turbo på en mer klimavennlig produksjon. Studien viser også at bærekraft ikke bare skal måles i form av transport. Hva som er et fornuftig kjøp for planeten vår er mer nyansert, sier hun.

Sikre levebrød for flere tusen kenyanske familier

Blomster er en viktig Fairtrade-kategori og populær blant forbrukere, spesielt rundt faste årlige begivenheter som Valentinsdagen, som er rett rundt hjørnet. I følge de siste dataene selges rundt én milliard Fairtrade-blomsterstilker og -planter hvert år over hele verden, med arbeidere som tjener mer enn DKK 56 millioner i Fairtrade-premie i 2022 – en godtgjørelse de vanligvis investerer i å forbedre levebrødet til seg selv og deres familier og forholdene i lokalsamfunnet.

I Kenya er det 48 Fairtrade-sertifiserte blomster- og planteprodusentorganisasjoner som sysselsetter mer enn 38 000 arbeidere.

«Gjennom vårt forbruk kan og bør vi investere i å utvikle verdens landbruk for å skape grobunn for mer ressurser, ny kunnskap og engasjement for lokal beskyttelse av miljøet og kampen mot klimaendringer. Hvis vi slutter å handle med hverandre utelukkende på grunnlag av transportkalkylen, lar vi millioner av produsenter i verden stå i stikken. Derfor er det også viktig å tenke på hvilke roser vi kjøper – for eksempel på Valentinsdagen», sier Camilla Erika Lerberg.

Fairtrade-roser vokser på det danske markedet

I Danmark er avskårne roser fortsatt den eneste typen Fairtrade-blomst på markedet. Ifølge Danmarks Statistik importeres det mellom 20 og 30 millioner avkuttede roser til Danmark hvert år. I 2021 var salget av Fairtrade-roser i overkant av fire prosent av det totale salget av roser i Danmark. I 2022, som er de siste tallene i området, hadde den steget til 37 prosent. Selvfølgelig godt hjulpet av at dagligvarekjeden Netto høsten 2022 fikk Fairtrade-roser i sitt sortiment.

«Utviklingen vi har sett i det danske markedet de siste årene er fantastisk. Dette viser at både handelen og forbrukerne har tatt det større bildet til seg. Det er jeg superglad for, og jeg sender dem en stor takk. 37 prosent er veldig hyggelig, men jeg drømmer selvfølgelig om svenske forhold, hvor salget av Fairtrade-roser ligger på rundt 80 prosent, sier direktør for Fairtrade-merket Camilla Erika Lerberg.

- EHS

Links:

Rapport - opsummering

Rapport: Life Cycle Assessment Cut Roses

Relatert innhold

09.10.2024Designbase.no

Her er 10 ville tall om Temu

09.10.2024Designbase.no

En reise mot høyere grad av bærekraft

23.07.2024Designbase.no

Tivoli og Kay Bojesen i nytt samarbeid

05.07.2024Witt A/S

Sponseret

”Den beste pizzaovnen” – nå i en mindre modell

26.06.2024F&H Group AS

Sponseret

PYNT OPP TIL JUL MED SÖDAHL

06.06.2024J.A Sundqvist AB

Sponseret

På tide å grille

28.05.2024Familianna Denmark ApS

Sponseret

Familianna: En blanding av dansk design og spansk inspirasjon

29.04.2024Designbase.no

Kay Bojesen inspirerer på Roskilde

Events

Se alt

Hold deg oppdatert med designbase.no

Få gratis innsikt i de nyeste produktene, trendene og tendensene, spennende intervjuer, temaer og spennende arrangementer.

Copyright 2023