Fremtidens møbelklassiker
Lenestolen Vyn, designet av Anton Björsing og produsert av Gärsnäs for Daniel Berlin og Vyn – Michelin-restauranten i Simrishamn – har vunnet den svenske arkitektforeningens pris Gullstolen, som deles ut annethvert år.
Lenestolen Vyn, designet av Anton Björsing og produsert av Gärsnäs for Daniel Berlin og Vyn, har vunnet den svenske arkitektforeningens pris Gullstolen.. Foto: Jonas Bjerre-Poulsen
«Her kan du sitte lenge – enten energisk og oppreist, eller komfortabelt forsunket i et møbel skapt med kunstnerisk stil gjennom gjennomtenkt samarbeid som viser stor omsorg for hver minste detalj. Det er designet for å passe til et elegant restaurantmiljø med høye krav til komfort, og det fungerer like bra i kontorets møterom og loungeområder som i det stille hjørnet av et hjem.» Dette sier juryen bak tildelingen av møbelprisen Gullstolen, og de spår en fremtidig klassiker som vil bli gitt videre fra generasjon til generasjon.
«Jeg mener at Vyn-lenestolen er tidsriktig – og gjenspeiler hvordan folk ønsker at ting skal lages i dag – med tanke på kvalitet og langvarig bruk, riktige materialer, riktige produksjonsmetoder og solid konstruksjon», sier designer Anton Björsing.
Björsing er på Gärsnäs for å utvikle neste fase av den suksessrike Vyn-kolleksjonen, ivrig etter å legge til en ny stol i familien.
«Denne kolleksjonen har fått oppmerksomhet, hovedsakelig på grunn av samarbeidet som ligger til grunn for den. Restauranten, den lokale produksjonen og vår tilknytning til landet gjorde at vi kunne jobbe intenst og intimt som en trio. Uvanlig nok er klienten, produsenten og designeren alle på samme sted geografisk. Denne nærheten gjorde det til et veldig menneskelig samarbeid», forklarer Björsing.
Dette er Björsing og Gärsnäs' første samarbeid, men det blir ikke det siste. Teamet jobber allerede sammen med nye produkter.
«Nærheten og det lokale aspektet gjør kommunikasjonen enkel. Det samsvarer med Daniels (Berlin) idé om lokalt produsert mat – og sted. Vi har en produksjon med et lokalt perspektiv, som samsvarer med vår nærhet til hverandre. Vi kan teste ulike resultater og kommunisere fritt», sier Dag Klockby.
«Vi snakker samme språk. Jeg er fra en liten by i Skåne, Gärsnäs er et lite samfunn i Skåne, og Daniel er også opprinnelig herfra. Vi deler en forståelse av landet, materialene og hver dag her – det er kanskje noe man må oppleve, et annet perspektiv på livet», sier Björsing og avslutter: «Vi jobber allerede med å utvide Vyn-samlingen. Jeg ser dette som starten på et langvarig samarbeid.»
Om Garsnäs
En god stol handler om integritet. Hver del spiller en viktig rolle i sin funksjon. Alt teller, og når alt kommer sammen, får du noe som er like nyttig som de er økonomisk og bærekraftig motivert. Møbler som er dempet av omgivelsene og en del av en helhet.
Hos Gärsnäs strekker denne felles tankegangen seg utover stolens design og konstruksjon for alt og alle som kommer før og etter. Fra en fabrikkarbeiders velvære til en kundes komfort, fra materialitet til stabelbarhet, bruk til resirkulering – alt er sammenkoblet og gjennomtenkt.
Foto: Jonas Bjerre-Poulsen
Vi fokuserer på grundig analyse av trebearbeiding, raffinerer de minimale og ofte mest komplekse tekniske utfordringene, intrikat snekkerarbeid, laget med den mest perfekte blandingen av snekring og industriell produksjon, alltid forpliktet til funksjon, kvalitet og bærekraft.
For oss betyr integritet å ta alle beslutninger som en bedrift fra et menneskelig ståsted. Derfor hedrer vi de som kom før oss, vi respekterer de som jobber med oss, vi forstår de vi bygger for, og vi tar hensyn til de som skal arve verden.
Gärsnäs-stolen er designet av tiden og laget med kjærlighet, og er den du føler alltid har vært der, og den dekker dine behov uansett hvor og når du er.