Designklassiker fra Rosti fyller 70 år

Siden Sigvard Bernadotte og Acton Bjørn designet Margrethe-bollen for Rosti på 1950-tallet, har den karakteristiske bakebollen blitt en prominent klassiker på kjøkken over hele verden. At den er oppkalt etter den danske dronning Margrethe II, gir selvfølgelig bollen et ekstra streif av eksklusivitet.

Foto: F&H Group

I 1954 var lille prinsesse Margrethe av Danmark bare 13 år gammel og hadde nettopp blitt tronarving da hennes onkel Sigvard Bernadotte fikk ideen om å oppkalle bollen etter henne. Han var medeier i atelieret som Rosti inngikk samarbeid med for å designe det som skulle bli et prisbelønt dansk designikon. Sigvard Bernadotte ba det danske hoffet om tillatelse til å bruke prinsessens navn på bollen, og det fikk han lov til. Margrethe-bollen er imidlertid ikke bare prominent i kraft av sin opprinnelse. Den er det også på grunn av sin høye kvalitet og – ikke minst –  evne til å følge med i tiden.

Ny kropp, samme sjel

Margrethe-bollen har beholdt sitt originale design og materialvalg i syv tiår, men nå er tiden inne for å presentere bollen i et nytt resirkulerbart plastmateriale, Durostima®, som lever opp til tidens nødvendige fokus på resirkulerbare materialer. Det nye materialet har de samme sterke egenskapene som det tidligere materialet – og mer til. Bollen har blitt enda sterkere og mer bruddsikker, og den tåler til og med mikrobølgeovn og fryser.

Sprudlende farger
Den nye Margrethe-bollen fås i ti farger og åtte størrelser, som kan kjøpes enkeltvis eller som forskjellige sett med matchende lokk – inkludert de iøynefallende nye fargene Electric blue, Beetroot og Lavender. Kvalitet og funksjonalitet er fortsatt i toppklasse. Den sklisikre bunnringen og den praktiske helletuten gjør bollen stabil og enkel å arbeide med – og når du er ferdig, kan Margrethe-bollen uten problemer vaskes i oppvaskmaskinen. Og som alle Rosti-produkter leveres den selvfølgelig med 5 års garanti.

En verdenskjent bakebolle

Siden lanseringen av Margrethe-bollen er det solgt mer enn 25 millioner eksemplarer. I tillegg har bollen fått anerkjennelse fra flere prestisjetunge design- og kunstinstitusjoner. Første gang var i 1971, da den ble tildelt «Isenkræmmernes Designpris», etterfulgt av «Danish Design Councils ID Award» i 1985. I den forbindelse fikk Rosti laget en kopi av Margrethe-bollen i sterlingsølv hos Georg Jensen Sølvsmedie som en spesiell gave til dronningen. I 2019 ble sølvbollen en del av spesialutstillingen «En dronning verdig» på Christiansborg Slot, der den ble utstilt sammen med andre av dronningens praktgjenstander.

På 1980-tallet ble den originale bakebollen utstilt på Museum of Modern Art i New York, noe som fremhever bollens status som et lite kunstverk. I 1997 ble den røde Margrethe-bollen også feiret da den ble avbildet på danske frimerker, noe som understreker plassen bollen har i dansk designhistorie. 

Margrethe-bollen er mye mer enn et stykke historie. Med sitt nye materiale beviser den sin evne til å tilpasse seg tidens behov og utfordringer – samtidig som den opprettholder sitt tidløse design, enestående kvalitet og praktiske funksjonalitet, som er klar til å leve videre i generasjon etter generasjon.

Mer fra...

23.05.2024F&H Group AS

Sponseret

Designklassiker fra Rosti fyller 70 år

26.04.2024F&H Group AS

Sponseret

Kunsten å dekke et innbydende bord

26.04.2024F&H Group AS

Sponseret

Nyt sommeren i god stil fra Luigi Bormioli

19.04.2024F&H Group AS

Sponseret

Unike krus i steintøy fra Villa Styles

18.04.2024F&H Group AS

Sponseret

Formskjønne vårnyheter fra BITZ

18.04.2024F&H Group AS

Sponseret

Klassisk kjøkkenestetikk fra Södahl

Copyright 2023