Paradigmeskifte i messeopplevelsen

Evolusjon og innovasjon er fokuspunktene i den 62. utgaven av Milanos ledende møbelmesse Salone del Mobile.Milano som finner sted i Rho Fiera Milano fra 16.–21. april 2024

SaloneSattelite.. Foto: Ludovica Mangini

Salone del Mobile.Milano overskrider sin tradisjonelle messeidentitet i 2024 ved å skape et vell av opplevelser for designmiljøet. Transformasjonen markerer messens forpliktelse til å være ledende innen innovasjon, inkludering og ansvarlig designpraksis.

I de to områdene EuroCucina og International Bathroom Exhibition har Salone del Mobile.Milano i år samarbeidet med arkitektgruppen Lombardini22, som driver med atferdsvitenskap, i deres tilnærming til messedesign. Valget om å effektivisere messeopplevelsen for de besøkende er tatt for å møte tilbakemeldinger fra tidligere års messer.

Målet med oppsettet er at de besøkende skal få en opplevelse av økt konsentrasjon, redusert stress og mer glede for de besøkende.

Cristian Catania, som har stått i spissen for Lombardini22s messeprosjekt, forklarer: «For å vise frem innovasjon, må vi være innovative selv. Vi støtter Salone del Mobile.Milano gjennom dette paradigmeskiftet – fra utstilling til opplevelse.”

For å skape en hyggeligere messeopplevelse er stiene gjort bredere, og det er satt inn kulturpunkter og rolige områder langs messens trasé. Og så er den totale gangavstanden til utstillingene redusert fra 1,2 km. til 600 m.

Kjøkkenet/stuen er tilbake i ny versjon

Hos Salone del Mobile.Milano 2024 er kjøkkenet i fokus som hjemmets hjerte. Her presenterer både italienske og internasjonale merker sine visjoner for kjøkken akkurat nå i EuroCucina-området.

Det multifunksjonelle kjøkkenet er for tiden en viktig trend og det økte fokuset på lekser kan sees i de nye kjøkkenene, som inneholder høyteknologiske øyer designet for å gjøre kjøkkenet til et møtested for både måltider, sosiale sammenhenger og jobb.

Salone del Mobile.Milano.. Foto: Salone del Mobile.Milano

Selve kjøkkenrommet er også et mer flytende konsept i de nye trendene som krever en oppløsning av en klassisk rominndeling. Dette kan sees inne i form av en kombinasjon av stue og kjøkken, men også ute, hvor utekjøkkenet i økende grad gjøres bærbart, uten at det går på bekostning av materialer av høy kvalitet.

Moderne kjøkken utmerker seg også når det gjelder bærekraft, noe som gjenspeiles i materialtrender. I tillegg til granitt, stein, leire og porselen utmerker seg også rustfritt stål. For i tillegg til å være bærekraftig med tanke på resirkuleringsmuligheter, er stål også hygienisk, holdbart og lett å vedlikeholde.

I det hele tatt ses kjøkken i lys av tidens helhetlige tilnærming til hjemmelivet. Fortellinger om trivsel, ro, natur og bærekraft er representert i myke, runde former, og fargevalget er holdt i naturinspirerte toner av spesielt grønt, men også gult, terrakotta, nøytrale farger og blått.

Kjøkkenteknologi – for smakens og miljøets skyld

For niende år på rad kan gjestene besøke FTK-området på EuroCucina, som er et område med fokus på den nyeste teknologien innen kjøkkendesign.

Årets FTK fokuserer blant annet på hvordan miljøbelastningen reduseres gjennom bruk av smart teknologi og kunstig intelligens. Spesielt energisparing gjennom samhandling mellom maskiner og mennesker er grunnlaget for flere utstillere på FTK, som blant annet kan sees på områder som frysing, kjøling og oppvarming. Her kan apparater gjenkjenne matvarer, foreslå oppskrifter, overvåke utløpsdatoer og til og med håndtere netthandel på egenhånd.

Matlagingen får også en hånd med de nye, intelligente hvitevarene, som kan foreslå tilberedningsmetoder og koordinere internt med de andre hvitevarene på kjøkkenet, slik at du aldri mer trenger å bekymre deg for om alle elementene i maten er klare kl. samme tid. Michelin-kokker har gjennomgått programmeringen for å sikre at smak, ernæring og kvalitet henger sammen.

Badet som hjemmespa

Badet er hjemmets tredje mest designede rom, noe som passer godt med tidenes økte fokus på egenomsorg. Og denne omsorgen gjenspeiles blant annet i økt interaktivitet i form av stemmeaktivering, oppvarming av toalettseter og smarttelefonstyrte badekar. Og da er en helt håndfri håndvask et alternativ når både vanngjennomstrømning, temperatur og varighet kan styres via en app.

Teknologien på badet har naturligvis også bærekraft som fokus, og her handler det først og fremst om å spare vann. Her kan smarte kraner redusere vannforbruket med så mye som 50 %. Kantløse toaletter skal også bidra til vannbesparelser, med spyler som bruker så lite som tre liter vann.

Badene må også i større grad gli inn i de omkringliggende rommene. Det kan f.eks. komme til uttrykk i en gulvdesign som fortsetter fra soverom til bad. Som kjøkken/stue skal fargene være inspirert av naturen – spesielt med grønne og blå toner, og de geometriske formene dominerer baderomsdesigntrendene. Gull, messing og kobber er trender på metallsiden, og de løse elementene er ofte holdt i kull og sort.

Indre og ytre rom sett gjennom David Lynchs perspektiv

Messens skifte fra tradisjonell messeoppsett og innhold sees også på et mer poetisk nivå i form av en visuell installasjon av den anerkjente filmregissøren David Lynch. I sitt arbeid med tittelen "Interiors by David Lynch: A Thinking Room," utforsker David Lynch paralleller mellom psyken og det fysiske rommet i en visjonær hyllest til interiør. Her kan besøkende utforske symbolikken i rommet og hvordan interiør ikke bare påvirker psyken – psyken påvirker også interiøret, ifølge David Lynch.

Filminstruktør David Lynch.. Foto: Dean Hurley

«Å gå inn i hans (David Lynchs, red.) Thinking Room er som å krysse terskelen til et rom som i virkeligheten er en annen verden – et indre rom», sier presidenten for Salone del Mobile.Milano Maria Porro.

Det er en sanselig og narrativ reise gjennom David Lynchs merkelige scenografiske språk, der grensen mellom kunstneren og privatmannen viskes ut.

Det vil også være flere andre spesialutstillinger, blant annet om vanns klimaavtrykk, matdesign m.m.

Relatert innhold

22.04.2024Designbase.no

Keramisk popkultur

18.04.2024Designbase.no

Rosendahl Design Group oppnår B Corp-sertifisering

18.04.2024F&H Group AS

Sponseret

Formskjønne vårnyheter fra BITZ

15.04.2024Designbase.no

En ode til lekent design

15.04.2024F&H Group AS

Sponseret

Vakre lykter med karakter fra Villa Collection Danmark

11.04.2024F&H Group AS

Sponseret

Innred med naturlig sjarm og håndverksmessig dyktighet

10.04.2024F&H Group AS

Sponseret

Alt til vårlunsjen fra Södahl

10.04.2024Designbase.no

Fokus på bærekraft

Events

Se alt

Hold deg oppdatert med designbase.no

Få gratis innsikt i de nyeste produktene, trendene og tendensene, spennende intervjuer, temaer og spennende arrangementer.

Copyright 2023