En fortryllende jul der kreative drømmer slippes løs

Julen er en fortryllende tid. Men hva om du kunne gjøre noe nytt og ta dine kjære med deg inn i et helt nytt juleunivers, hvor drømmer og virkelighet møtes i en fortryllende kombinasjon. Dette er temaet som danner rammen for Royal Copenhagen julebordsutstilling 2022. Med mye god inspirasjon for alle.

Bente Scavenius bord. foto Jeppe Bjørn för Royal Copenhagen, styling och urval Cille Grut för Royal Copenhagen.

Royal Copenhagens julebordutstilling ble lansert for 59. år på rad i flaggskipsbutikken på Amagertorv 6 i hjertet av København. Utstillingen har med årene blitt en fast juletradisjon, som siden 1963 har samlet tusenvis av besøkende på tvers av generasjoner, og den dyrebare tradisjonen utfolder seg nå digitalt slik at hele Danmark kan nyte den.
Under temaet «En fortryllet jul» tar julebordsutstillingen utgangspunkt i de inviterte borddekkernes drømmer og tanker, når kreativiteten slippes løs. Med føttene godt plantet i sine egne juletradisjoner og med hvert sitt utgangspunkt i kunstens verden, strekker de seg mot en jul hvor kun fantasien setter grenser.
Royal Copenhagen har invitert seks kreative personligheter til å dekke totalt fem julebord i år. De er alle unike formidlere av hvert av sine kreative og profesjonelle felt og deler en personlig iscenesettelse av hva som gjør julen fortryllende for dem. Publikum inviteres til å drømme om julebord i ulike verdenshjørner og hjørner av fantasien, samtidig som de oppfordres til å forholde seg til julens fortryllelse og alt den innebærer av ro, kaos, tradisjoner og hygge.
Årets borddekking, som har satt opp juledrømmene sine basert på en verden av Royal Copenhagen porselen, er:
 

• Bente Scavenius (f. 1944) – Kunsthistoriker, -kritiker, forfatter, foredragsholder og TV-personlighet .

Adam Price (f. 1967) – Manuskriptforfatter, TV-vert og restauratør.

Vang Stensgaard – kunstnerduo bestående av scenografer og kostymedesignere Anja Vang Kragh (f. 1970) og Mia Stensgaard (f. 1972).

Søren Le Schmidt (f. 1988) – Designer.

Frederikke Legaard (f. 1995) – Multikunstner og kokebokforfatter.

Utstillingen kan oppleves i på Amagertorv i København frem til 31. desember. Julebordene kan også oppleves digitalt i samme periode på
https://www.royalcopenhagen.com/dk/da/home

Julebord stylister 2022
Frederikke Legaard:
«Jeg ville skape rammen for julelunsjen jeg aller helst ville bli invitert til selv. En som er intim og festlig med venner og er et avbrekk fra all den tradisjonelle julematen med familien. De to tingene er koselige og julete på hver sin måte, og jeg liker alle juletradisjoner like godt». Dette forteller multikunstner og kokebokforfatter Frederikke Legaard. Hun har skapt en sanselig helhetsopplevelse med sitt juleunivers, hvor både duft, taktilitet og skjønnhet spiller en stor rolle. Frederikkes julelunsjbord er inspirert av hennes kjærlighet til japansk og skandinavisk kultur, design og arkitektur og ikke minst keramikk og porselen.
Det Horigotatsu-inspirerte bordet er omgitt av Tatami-matter slik at gjestene kan sitte komfortabelt. Bordet får sitt eklektiske uttrykk fra den grafiske blomsterrammen, som er kombinert med White Helblonde, White Facet og UNIKA art, alt fra Royal Copenhagen.
Som et motstykke til de kantete servisedelene har Frederikke laget sitt eget porselen i myke og organiske former.


Søren Le Schmidt:
«Ordet julestress er ikke en del av den danske ordboken, og jeg synes det er litt interessant, for det er et ord som alle kjenner og alle kan forholde seg til på en eller annen måte», sier designer Søren Le Schmidt, som har julen. stress som tema for julebordet hans.
Sørens juleunivers gjenspeiler forvandlingen fra julestress til julero. På den ene siden er alt hvitt og kaotisk. Glass, bestikk og møbler er spredt overalt i rommet, og Royal Copenhagens minimalistiske og grafiske serie Hvid Facet ligger slått ut på bordet. På veggen vises en vakker kunstfilm som bare understreker julestresset frem mot den 24.
På den andre siden av lokalet er julen rolig og spekket med hygge og nærvær, slik Søren opplever det fra julaften. Bordet er dekket med det stilige serviset HAV samt glass og dekorasjoner i mørke farger som kler Sørens unike og strenge estetikk.
Midt på bordet står Royal Copenhagen UNIKA-skulpturer av Steen Lykke Madsen. Akkurat slik det blir hos Søren og Nikoline i år, er juletrærne i begge rom hengt i taket, slik at julepynten løftes over barnehøyden. På denne måten blir julekulene som Søren og Nikoline velger ut som symbol på året som har gått, skånet. En ny tradisjon som paret håper å gi videre til Marlon og Mio.

Anja Vang Kragh og Mia Stensgaard:
For kunstnerduoen Anja Vang Kragh og Mia Stensgaard er julen fortryllende når de klarer å bremse ned og finne ro og tilstedeværelse midt i en travel desember, og spesielt dagene etter julaften spiller en helt spesiell rolle.
«Etterfesten etter jul er fortryllende. Alle roer seg, og man kan nyte at det er plass og tid til å gå en tur, ta seg en lur og spise rester», sier Mia. Sammen har den kunstneriske duoen skapt det de kaller en julehytte med plass til et langstrakt tabernakel.
Det er iscenesettelsen av et kompakt oppholdsrom som forener julens opphøyde og raffinerte ritualer med rom og tid for både feiring og ultimat avslapning.
Julehytta er omsluttet av Vang Stensgaards egne stoffpaneler i en kuratert fargepalett. Tekstilene gir følelsen av rom og intimitet, samtidig som de skaper en illusjon av et proscenium – en referanse til den felles kjærligheten til scenekunsten.
Langbordet er dekket med en juleduk laget for anledningen og som står vakkert i samspill med den poetiske rammen Flora, som Anja designet for Royal Copenhagen. Plommefargede vannglass og grønne Lalaing krystallglass står ved middagens kuverter, mens champagneskåler og glass til portvin og avec står spredt på bordet blant espressokopper, tekanner og karafler.


Adam Price:
Hvis man skulle trylle frem et vilt sted til jul, vil jeg gjerne teleportere meg selv og gjestene mine opp til et telt, hvor du kunne høre vinden suse over de grønlandske vidder like utenfor teltduken, og bålet knitre, og da måtte det selvfølgelig dekkes med bestemors porselen», sier Adam Price om sitt grønlandske julebord.
I tillegg til å oppleve den unike naturen, gir Grønland også Adam muligheten til å dyrke sin lidenskap for jakt. «Jeg elsker å lage mat over bål, og for meg handler jakt spesielt om en ærlig tilnærming til matlaging. At jeg vet nøyaktig hva jeg spiser og kan være helt sikker på at hele dyret blir brukt. Det er matlaging med omtanke og respekt for dyret», sier Adam.
Julemiddagen i de grønlandske fjellene skal selvsagt være festlig. Og hva er mer festlig enn bestemors kolleksjon av klassisk Musselmalet Riflet porselen. Det ikoniske blåskjellmønsteret er blandet med det eventyrlige Royal Creatures serviset og de tradisjonelle Blue Collection-varene fra Royal Copenhagen. Rundt omkring står isbjørnskulpturer fra Royal Copenhagens arkiver blandet med grønlandske kuriositeter.


Bente Scavenius:
«Jeg liker veldig godt å feire jul og samle barna og barnebarna mine. Jeg dekker bordet selv og lager all maten fra bunnen av», sier Bente Scavenius, som synes julaften er et herlig holdepunkt i året.
Med sitt juleunivers vil Bente fange en magi som hun finner spesielt i de historiske venetianske «palazzi».
På bordet utfolder en symmetrisk og pen borddekking seg med speilplatå, forgylte bronsestaker og håndmalte blomsterkurver og servise fra vintage Saksisk Blomst fra Royal Copenhagen. Med sine fargerike buketter og litt naive uttrykk minner det Bente om barndomshjemmet Klintholm Gods på Møn.

Kuvertene til Bentes familie er dekket med det elegante serviset White Helblonde og en spesialproduksjon av Musselmalet Halvblonde i en fyldig jernrød nyanse, som komplimenterer duken. På veggene henger verkene «Imprint of Sleep» av den danske performancekunstneren Sophie Dupont, som har sovet på de malte brettede lerretene for å skape de symmetriske motivene.

Relatert innhold

13.05.2024Designbase.no

Grill og utekjøkken på årets spoga+gafa

09.05.2024Designbase.no

Habitare og Helsinki Design Week går sammen for langsiktig samarbeid

07.05.2024Designbase.no

3daysofdesign: Her skapes drømmer

07.05.2024Designbase.no

Trender og tradisjoner var en suksess

03.05.2024Designbase.no

Ni designbedrifter kjemper om norsk industris viktigste priser

02.05.2024Designbase.no

Fargetrender i 2025 handler om harmoni

30.04.2024Designbase.no

Salone del Mobile.Milano 2024 slår fjorårets besøkstall

29.04.2024Designbase.no

Nordstil sier en bærekraftig takk til regionen

Events

Se alt

Hold deg oppdatert med designbase.no

Få gratis innsikt i de nyeste produktene, trendene og tendensene, spennende intervjuer, temaer og spennende arrangementer.

Copyright 2023