Mot en avfallsfri fremtid: Iittala lanserer nye produkter til sin 100% resirkulerte glasskolleksjon

Iittala har en målsetting om at innen 2030 skal alt avfall fra Iittalas egen virksomhet resirkuleres eller gjenbrukes uten at noe avfall sendes til deponi.

Pressebilde.

Våren 2019 var Iittalas glassfabrikk i Finland en av de første industriprodusentene i verden til å produsere drikkeglass laget utelukkende av avfallsglass. I 2020 lanserte Iittala nye produkter til sin 100% resirkulerte glasskolleksjon, og til høsten lanserer Iittala syv nye produkter til kolleksjonen.

På Iittala glassfabrikk genereres avfallsglass i etterbehandling av munnblåst glass, under hellingen av smeltet glass og under kvalitetskontroll. Iittalas glassfabrikk har allerede nådd målet sitt om at ikke noe avfallsglass skal sendes til deponi, men heller gjenbrukes. Eksempelvis blir avfallsglasset gjenbrukt som råvare for byggenæringen i produksjonen av isolasjonsmaterialer, og i dag samles og resirkuleres så mye glass som mulig for å lage produkter til Iittalas 100% resirkulerte glasskolleksjon. Iittala planlegger å bruke majoriteten av avfallsglass fra fabrikken til produksjon av nye glassprodukter i fremtiden.

En større kolleksjon med unike produkter

Kolleksjonen med 100% resirkulert glass inkluderer utvalgte produkter fra Iittalas faste sortiment, og i høst lanserer Iittala syv nye populære design i kolleksjonen: Frutta drikkeglass, opprinnelig designet av Oiva Toikka i 1968, Raami-karaffel og skål, opprinnelig designet av Jasper Morrison i 2019 og 2020, Birds by Toikka - Fluesnapper, opprinnelig designet av Oiva Toikka i 1972, og Alvar Aalto vase 120 mm, opprinnelig designet av Alvar Aalto i 1936. Kastehelmi-serien utøkes med to nye produkter, et universalglass og en skål. Oiva Toikka designet opprinnelig Kastehelmi i 1964, men universalglasset har blitt lagt til i serien senere.

I tillegg til de nye produktene, vil fem tidligere lanserte design i Iittalas 100% resirkulerte kolleksjon også være tilgjengelige høsten 2021: Alvar Aalto vase 160 mm, Raami glass, Kastehelmi glass og Aalto og Kastehelmi telysholder.

Produkter laget av 100% resirkulert glass er like holdbare, klare og av samme gode kvalitet som de som er laget av nye råvarer. På grunn av det resirkulerte glassets natur, er noen små bobler og visuelle variasjoner i glasset en del av det som gjør varene unike. Fargene i kolleksjonen varierer fra kalde blåtoner til beroligende grønntoner samt jord - og nøytrale toner, avhengig av fargen på avfallsglasset som brukes i produksjonen.

Forskning og utvikling

Iittala forsker og utvikler kontinuerlig den 100% resirkulerte kolleksjonen, med sikte på å ha den som fast sortiment i 2022. Nye produkter testes og kvaliteten evalueres kontinuerlig.

Sammenlignet med glass laget av nye råvarer, bringer innsamling, knusing og smelting av glass som genereres under produksjon, blant annet flere trinn i produksjonsprosessen, siden bruken av glass i produksjonsprosessen er mer manuell enn bruk av nye råvarer.

Ved produksjonen av produktene oppfører det omsmeltede glassmaterialet seg på måter som skiller seg fra glassmasse laget av nye råvarer, noe som krever utvikling av produksjonsprosessen, samt ekspertise fra Iittalas glassblåsere.

Relatert innhold

12.04.2024Designbase.no

Spoga+gafa 2024: Rekordmange utstillere på årets messe

11.04.2024Designbase.no

Nytt produkt skal kunne erstatte skinn i tekstilproduksjon

10.04.2024Designbase.no

Fokus på bærekraft

09.04.2024Designbase.no

Cosmos inspirerer trenden

09.04.2024Designbase.no

Arkitektonisk trekk

08.04.2024Designbase.no

Vinnerne av gia Awards 2024 er funnet

03.04.2024Designbase.no

Fortsatt vekst og optimisme hos New Works – store investeringer på vei

03.04.2024Designbase.no

Suksess i Chicago

Events

Se alt

Hold deg oppdatert med designbase.no

Få gratis innsikt i de nyeste produktene, trendene og tendensene, spennende intervjuer, temaer og spennende arrangementer.

Copyright 2023